Kondition & styrka

Fotarbete och hur du rör dig på banan, grunderna

Värm upp med flexband

Värm upp i serverutan

Martina Navratilovas tips till motionsspelare


Fotarbete och hur du rör dig på banan, grunderna

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Värm upp med flexband

Köp ett elastiskt flexband. Inte ett sånt där avancerat med handtag som kostar några hundra kronor. Köp istället ungefär två meter gummiband på en träningsbutik för under hundralappen.

Den typen av flexband är utmärkta att både träna och värma upp med. De är dessutom mycket skonsamma för kroppen och används också ofta i rehabiliterinsgträning efter skador och andra fysiska problem.

Det finns många sätt att använda bandet på, gör det som känns bäst för din kropp och dina armar. Kontakta en personlig tränare för att få beprövade övningar att använda dig av.

Text av Karl Brännström


Värm upp i serverutan

Om du brukar känna dig spänd i kroppen och armarna i början av ett tennispass så är det inte ovanligt att det resulterar i att du sprider bollarna överallt, högt och lågt samt kort och långt utan någon direkt kontroll. Det finns ett enkelt sätt att undvika detta.

När tennispasset ska börja så startar ni helt enkelt uppvärmningen med att båda står på servelinjen och bollar. Detta tvingar båda att spela utan kraft med mer teknik istället. Efter cirka fem minuter så backar ni ett par steg så att båda spelarna istället står mitt emellan baslinjen och servelinjen. Fortsätt bolla och efter några minuter till så backar båda till baslinjen.

Detta hjälper inte bara till att bli uppvärmd på ett bra sätt, det hjälper också till att träna på tekniken i slagen. Kraften kommer av sig själv senare.

Pröva även att stå ett helt träningspass vid servelinjen och räkna dessutom poäng.

Text av Karl Brännström


Martina Navratilovas tips till motionsspelare

I en intervju med legenden Martina Navratilova så fick hon frågan om vad en motionsspelare kunde göra för att bli bättre. Svaret var mycket enkelt - ”get more fit”.

Alla vet vi nog hur rätt Martina har när hon säger att en motionsspelare bör få bättre kondition och styrka. När en match närmar sig sitt avgörande så spelare det inte längre någon större roll vem som har bäst forehand eller serve, det handlar om vem som orkar mest. Och med ork kommer också koncentration som vi vet är så viktig. Tänk därför på att det kan vara bra att träna utan racket och boll till exempel genom att till exempel jogga eller cykla. Är du ute och joggar så kan intervallträning vara en god idé. Detta hjälper dig att träna på den explosivitet man behöver på tennisbanan.

Intervallträning kan du göras på många olika sätt:

Uppförsbackar – spring allt vad du orkar i uppförsbackar och sedan normal takt där emellan.

Tidsintervall – spring väldigt högt tempo i 30 sekunder, spring i normalt tempo i 2 minuter. Upprepa sedan detta under hela rundan.

Text av Karl Brännström