Forehand & backhand

Hur du använder top spin i din backhand

Använd båda armarna

Gå runt och slå forehand

Slå igenom slaget

Hur du använder top spin i din forehand

Få bollen över nät med god marginal

Spela med fel hand

Du har hört den förut: Böj på knäna

Hur du använder forehand, grunderna

Hur du spelar med dubbelfattad backhand

Hur du spelar med enhandsfattad backhand


Hur du använder top spin i din backhand

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Använd båda armarna

Tennis är en balanssport som kräver att du använder hela kroppen samtidigt, inte minst den armen som inte håller i racketen. Den kan faktiskt göra mycket större skillnad än du tror.

Vi säger att du är högerhänt, vänd bara på instruktionerna om du är vänsterhänt. När du drar bak högerarmen för att ladda din forehand-sving så ska vänsterarmen följa med. Gör så att du nästan greppar halsen på racketen med vänsterhanden, alternativt kan du lägga handen mot den triangelformade ytan strax under rackethuvudet och trycker bak högerarmen med hjälp av vänsterarmen. Låt sedan vänsterarmen följa med varje gång när du drar tillbaks armen och släpp fram den strax innan du gör din sving.

På backhand-sidan så beror det lite på vilken fattning du använder. Har du en dubbelfattad backhand så är båda armarna redan med i rörelsemönstret, men har du en enhandsfattad backhand så gör du likadant som på forehand-sidan. Enda skillnaden är att vänsterarmen den här gången befinner sig bakom racketen och följer med efter svingen. Använd vänsterhanden för att greppa racketen och dra bak högerarmen innan svingen.

Text av Karl Brännström


Gå runt och slå forehand

Är forehanden ditt starkaste slag, eller vill du kanske träna upp den till att bli ett vinnande vapen? Då kan du träna på att gå runt på backhandsidan för att slå forehand.

Ni behöver vara två spelare på banan. Spelaren som hjälper dig att träna forehanden startar bollen. Du befinner dig i forehand-hörnet. För varje forehand du slår så flyttar du dig några steg mot mitten av banan och vidare ut mot backhandsidan. Detta kräver att spelaren som hjälper till placerar bollen dit du ska. När du är färdig så ska du stå ute i dubbelkorridoren på backhand-sidan och slå din forehand.

Öva på detta sätt genom att slå bollen till en och samma plats på banan oavsett var du befinner dig när du går runt för att slå din forehand. Börja med till exempel en cross-boll ner i din motståndares forehand-hörn och fortsätt så hela vägen. Byt sedan till att sikta mot din motståndares backhand-hörn.

Text av Karl Brännström


Slå igenom slaget

Källa: Youtube.com/fuzzyyellowballs.com


Hur du använder top spin i din forehand

Källa: Youtube.com/fuzzyyellowballs.com


Få bollen över nätet med god marginal

Vid både serve och spel så är det självklart nätet man vill att bollen ska undvika, och ibland har man dagar när bollen bara precis klarar sig över med nöd och näppe – boll efter boll. Detta kan man träna på att undvika.

Knepet är egentligen oerhört enkelt – lossa på nätets fäste i mitten, den punkt där nätet är som lägst. Sen till att singelstolparna fortfarande håller uppe nätet. Då blir nätet avsevärt mycket högre än normalt.

Spela sedan träningsmatcher, träna grundslag och träna servar med nätet högre upp. Detta hjälper till att ändra ditt sikte och få bollen över nät med god marginal.

Text av Karl Brännström


Spela med fel hand

För skojs skull kan du byta hand när du tränar. Men det är inte bara något som du behöver göra för att det är skoj, det finns andra fördelar också.

Att byta hand när du tränar gör att du väldigt noga måste tänka på din teknik. Detta tar du sedan med dig när du byter tillbaks till din rätta hand och använder för att kanske finslipa någon detalj. Att det sedan är väldigt utmanande och svårt att spela med fel hand gör att det kan vara ett kul inslag när du tränar. När du sedan byter tillbaks så kommer det dessutom kännas hur lätt som helst att spela och träffa bollen.

Text av Karl Brännström


Du har hört den förut: Böj på knäna

Kanske det mest uttjatade av alla tips när man spelar tennis är att man ska böja på knäna, men vet du egentligen varför det är så?

Med böjda knän har du en bättre balans och en lägre tyngdpunkt. Detta hjälper dig att ha mer kontroll över bollarna. Böjda knän är också nyckeln till mer kraftfulla slag och servar. Kraften genereras från benen med hjälp av att man i princip trycker ifrån från marken.

En annan vinst av böjda knän är att du kommer rätt till bollen vid bollträffen. Oftast vill du ha en racketrörelse som går underifrån och upp, detta blir lättare med böjda knän som du sträcker ut vid bollträffen, samma rörelse som ger kraft.

Att ha böjda knän ger också samma fördel som att hoppa vid serve-returen, det hjälper dig att komma iväg snabbare till nästa boll.

Text av Karl Brännström


Hur du använder forehand, grunderna

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Hur du spelar med dubbelfattad backhand

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Hur du spelar med en enhandsfattad backhand

Källa: Youtube.com/Intosport.com