Serve, volley & retur

Tryck ifrån med benen i serven

Träna på serve, kontroll och volley

Byt racketsport

Ta dig fram på nät och avgör

Hoppa dig till en bättre retur

Öva på top spin-serven

Serve-teknik, grunderna

Hur du spelar backhand-volley

Hur du spelar forehand-volley


Tryck ifrån med benen i serven

Källa: Youtube.com/fuzzyyellowballs.com


Träna på serve, kontroll och volley

Det finns ett enkelt sätt att träna på alla dessa moment – spela mer dubbel.

Dubbel kan vara väldigt nyttigt om den spelas på rätt sätt. Ofta är det fyra singelspelare som står och spelar dubbel och det blir inte särskilt mycket spel. Satsa istället på att göra som proffsen så kommer du att få mycket mer på köpet till ditt singelspel.

Avancera mot nät – När du har serve eller returnerar så ska din målsättning vara att ta dig fram på nät. Detta ger större möjligheter att snabbt avgöra bollar och tränar dig på snabbhet, halv-volley och volley.

Placera bollen – Med dubbelt så många spelare på banan måste du inte bara se till att placera bollen bättre på motståndarnas sida, men du ska självklart undvika att träffa din partner. Detta hjälper dig att träna på att placera bollen. Glöm inte bort att i dubbelt är det väldigt effektivt att spela mitt i banan snarare än ut mot kanterna.

Serva stabilt – I dubbel har du hjälp av en spelare på nät. Det innebär att du vet var bollen kommer komma om din medspelare inte tar den vid nät. Tack vare detta så är dubbel ett utmärkt tillfälle att träna på en lugnare mer placerad serve, gärna ut mot kanterna. I dubbel vinner man mycket på att serva ut från banan.

Ha roligt – Helt plötsligt är tennis en lagsport. Det är något som kan göra det roligare att spela tennis överhuvudtaget och vem vet – kanske blir det till slut så att ditt singelspel tränar dig på att spela dubbel och inte tvärtom.

Text av Karl Brännström


Byt racketsport

Omväxling förnöjer brukar folk säga, och det stämmer väldigt bra. Vad som också händer är att med omväxling kommer också utveckling.

Att bli bättre i egentligen all sport innebär en hel del nötande och återigen nötande. Det kan i längden motverka syftet. Allt eftersom du blir teknisk bättre eller rutinerad så tappar du samtidigt lusten. När detta känns bekant så kan det vara lyckat att byta racketsport, antingen tillfälligt eller för en längre period. Det hjälper dig att utvecklas och hålla dig stimulerad, och kanske blir det i slutändan så att du utövar flera racketsporter permanent.

Den lättaste att komma igång med är definitivt badminton. Alla kan i någon mån spela badminton och det går snabbt att bli bättre. Dessutom får du en chans att träna volley och smash som du kan ta med dig tillbaks till tennisbanan senare. Även om bollen ser helt annorlunda ut och färdas på ett annat sätt så är grundtekniken i till exempel smashen något som fungerar exakt likadant som i tennis. Detta kan även hjälpa dig i din serve-rörelse. Som en stor bonus så tränar du också din kondition ordentligt på badmintonbanan, vissa skulle till och med påstå att det är jobbigare än tennis.

Även bordtennis och squash hjälper dig i ditt tennisspel och är dessutom riktigt bra omväxling från tennisbanan. Bordtennis hjälper dig att verkligen tänka på tekniken när du till exempel spelar med top spin eller skurna slag då bordtennisbollen är mycket känsligare än tennisbollen och flyger all världens väg om du gör fel eller tar i för mycket.

Vem vet, till slut kanske det blir racketlonspelare av oss alla.

Text av Karl Brännström


Ta dig fram på nät och avgör

Bli bättre på att ta dig fram till nät för att avgöra poänger med en dödande volley.

För detta räcker det med att man är två på banan. Båda spelarna utgår från baslinjen. Du startar bollen och din kompis returnerar. Direkt efter att du startat bollen rusar du mot nät för att avgöra poängen. Din kompis stannar hela tiden på baslinjen. När bollen är avgjord så byter man ordning. Fortsätt varannan gång i högt tempo i cirka 15-20 minuter, vila inte mellan bollarna.

Alternativt kan man även spela på detta sätt och räkna poäng som vanligt eller som i tie-break. Detta nöter in nätspel och kondition men framförallt förmågan att ta sig fram till nät snabbt och smidigt för att avgöra poänger.

Text av Karl Brännström


Hoppa dig till en bättre retur

Timing är allt ibland, och särskilt i serve-returen. Är du inte på rätt plats och förberedd så är risken stor att poängen är förlorad. På ett enkelt sätt kan du förbereda dig bättre när du ska ta emot serven.

Först och främst så är placeringen inför returen viktig. Är du snabb och har en bra forehand i alla lägen, ja då kan du tjuva lite mot backhand-sidan för att antingen gå runt eller bara vara beredd på att slå en backhand-retur. Tänk också på att inte stå för långt bakom baslinjen, och gå gärna lite längre fram på en andra-serve.

När motståndaren är på väg att serva så är det viktigt att du är beredd på att snabbt komma iväg och placera dig rätt. Står man då bara helt stilla så reagera musklerna låmgsammare och det tar längre tid att komma på plats. Gör så att när motståndaren gör sitt uppkast och precis innan han/hon träffar bollen så hoppar du rakt upp. Inget högt hopp, utan mer som ett skutt. När du då landar så är det ungefär som om du är mitt i ett löpsteg och kan på så sätt komma iväg snabbare.

Beroende på hur hårt motståndaren servar så får du självklart anpassa din hopp-timing. En annan variant är att ständigt stå och småhoppa inför serve-returen.

Text av Karl Brännström


Öva på top spin-serven

Källa: Youtube.com/Tennismindgame.com


Serve-teknik, grunderna

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Hur du spelar backhand-volley

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Hur du spelar forehand-volley

Källa: Youtube.com/Intosport.com