Speltaktik

Taktikguide för singelspel

Taktikguide för dubbelspel

Träna på de avgörande poängerna

Försök inte att spela som proffsen

Ta bollen tidigare för att få övertaget

Hur du spelar på grus


Taktikguide för singelspel

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Taktikguide för dubbelspel

Källa: Youtube.com/Intosport.com


Träna på de avgörande poängerna

För en motionsspelare så är koncentrationen ofta en avgörande faktor i de viktiga och avgörande bollarna. För att bli bättre på dessa så finns det ett väldigt roligt och enkelt sätt att träna på dessa situationer.

Nästa gång du ska träna med en kompis eller spela en träningsmatch så räknar ni inte poäng som vanligt. Spela istället en match som helt utgörs av tie-break där varje tie-break är ett set. Tappar man en poäng i en vanlig match så finns det gott om chanser att hämta tillbaks den. Tappar du en poäng i ett tie-break så kan det vara direkt avgörande. Därför är det en väldigt bra matchträning att spela tie-breaks och på så sätt höja koncentrationen och rutinen kring de avgörande poängerna i matcher.

Text av Karl Brännström


Försök inte att spela som proffsen

Det kan vara mycket lockande att försöka spela hårt och avancerat som proffsen, och det är inget fel i det. Men ofta resulterar det i att man bara spelar på kraft och bollarna flyger all världens väg.

Inspireras gärna av proffsen, och om du har möjlighet att se dem träna i samband med någon av Sveriges ATP-turneringar så gör det. Då kommer du se att de först och främst tränar på kontroll. När du sedan känner att du har tillräckligt med kontroll över bollen så kan du successivt öka på kraften.

I motionstennis vinns många poäng på att motståndaren gör misstag snarare än att du själv slår ett vinnande slag. Kom ihåg detta och försök minimera dina egna misstag, spela en lugn och kontrollerad tennis. Spela enkelt med tålamod. Då kommer du säkerligen att vinna fler matcher, och efter ett tag kommer du märka att du kan öka på kraften eftersom du har fått in en bra vana med kontrollerade slag.

Text av Karl Brännström


Ta bollen tidigare för att få övertaget

För att vinna bolldueller så behöver du få din motståndare ur balans och gärna långt ifrån bollen. Ett sätt att lyckas med detta är att försöka ta bollen så tidigt som möjligt efter studs, på så kallad uppstuds.

Effekten av detta blir att din motståndare får mindre med tid på sig att placera sig och hinna till bollen, men det är inte alltid lätt att spela på detta offensiva sätt. Därför kan det vara bra att träna på just det. Både du och din träningskompis gör helt enkelt så att ni kliver in innanför baslinjen och spelar enbart därifrån och framåt. Ni spelar precis som vanligt, försök inte spela kortare. Kliver nån av er bakom baslinjen så förlorar ni bollen. Detta tvingar dig att ta bollen mycket tidigare än du är van vid och tränar upp dina reflexer och din timing. Träna gärna detta samtidigt som ni räknar poäng.

En variant av samma övning är att ni gör likadant men en av er får bara stå bakom baslinjen. Då tränar ni både offensivt och defensivt spel samtidigt.

Text av Karl Brännström


Hur du spelar på grus

Källa: Youtube.com/Livestrong.com